Piratkopior är en term som används om upphovsrättsligt skyddade verk som har kopierats olagligt. Eftersom upphovsrätten har sin historia i författare och deras verk, är det inte konstigt att termen ”piratkopia” ursprungligen endast syftade på manuskript eller andra former av tryckt material. Med tiden har dock betydelsen av begreppet ”piratkopiering” vidgats, först genom att det även kom att omfatta kopiering av etablerade varumärken, till exempel kopior på väskor, kläder och klockor, och senare även kopierade ljudfiler, filmer, program och annat som sprids olagligt på digital väg. Samtidigt som förledet ”pirat” har ifrågasatts av vissa, som anser att industrin medvetet använder det för att ge tyngd åt sina argument, eftersom det för tankarna till sjörövare och organiserad brottslighet, har de som förespråkar piratkopiering (av framförallt digitala filer via fildelningsprogram) själva anammat ordet. Det ser man till exempel i namn som The Pirate Bay, Piratbyrån och Piratpartiet.A_counterfeit_Giorgio_Armani_t-shirt

Piratkopiering medför vissa nackdelar för både industri och för konsumenter, kanske framförallt när det gäller piratkopiering av märkeskläder, märkesväskor och dylikt. Kopplingen till grov organiserad brottslighet är nämligen inte tagen ur luften, då denna typ av piratkopiering är en viktig inkomstkälla för kriminella organisationer. Piratkopiering drabbar också den fria konkurrensen, då de företag som faktiskt lagt ner tid och resurser på att designa och ta fram en produkt förlorar inkomsten de skulle ha fått från produkten. I en undersökning gjord av Svenskt näringsliv uppger dessutom samtliga av de 30 största företagen på Stockholmsbörsen att de har utsatts för piratkopiering.

För konsumenterna medför köp av piratkopierade produkter att de riskerar att krävas på stora skadestånd. Köper du ett par piratkopierade Gucci-solglasögon i Italien kan du till exempel tvingas betala böter på upp till 100 000 kronor. Något som verkade billigt i början kan alltså bli en väldigt dyr affär i slutänden. Ett annat tillfälle då man inte ska snåla i början, eftersom det kan bli dyrt i slutänden, är när man anlitar hantverkare för att renovera badrummet. Om de begår ett fel kan vattenskador senare medföra mycket högre kostnader än vad ett par yrkesmässiga hantverkare kostade dig att anlita från början. Du kan istället spara in pengar på att köpa billiga badrumsmöbler på Buildor.se.

Taggar: , , , , ,