Har du massor av bilder i telefonen eller i din digitala kamera som du vill dela med dig av? Då finns det flera sätt du kan göra det på, det gäller oavsett om du bara vill låta dina närmaste se, eller om du vill sprida dina bilder brett. Idag är Instagram en av de största tjänsterna som låter dig dela främst mobilbilder. Det finns dock andra sätt att visa upp sina bilder på nätet. I den här texten ska vi titta på några av dessa men också berätta om bildrättigheter.

Innan du börjar dela bilder

Om du vill dela bilder finns det några viktiga saker du bör tänka på. Upphovsrätten gör att det är absolut förbjudet att ta någon annans bild och ladda upp som sin egen om man inte har tillåtelse. Många är inte medvetna om detta och massor av bilder stjäls varje dag. Särskilt unga behöver hjälp att lära sig vad som gäller vid uppladdning av bilder. En stulen bild kan faktiskt i värsta fall göra att du får en dyr faktura i brevlådan. Upphovspersonen bakom en bild har nämligen all rätt att kräva betalning av dig om du tar en bild utan att ha fått tillåtelse först.

Dela privat och offentligt

Är du nöjd med dina bilder och vill att många ska få se, eller vill du bara dela bilder på barnbarnet med mor- och farföräldrarna? Instagram låter dig faktiskt göra båda eftersom du kan ha både öppen och privat profil. Om du vill skicka större bildfiler till utvalda personer är tjänsten Dropbox utmärkt. Den fungerar också som en bildförvaring online. För dig som vill sprida dina foton kan en blogg vara ett bra alternativ för att låta andra se dina bilder. Om du pinnar dina bloggbilder på Pinterest delar du dem ytterligare en gång. Att dela bilder på Facebook går också alldeles utmärkt.