För att kunna titta på digital-TV behöver man ett särskilt så kallat programkort. När marksänd digital-TV började sändas så dröjde det inte länge innan det på marknaden började florera olagliga piratkort, alltså piratkopior på de riktiga leverantörernas programkort. Med ett lagligt programkort från en leverantör som exempelvis Canal Digital, kostar det några hundralappar i månaden att få tillgång till hela det breda utbudet av tv-kanaler. Piratkort såldes istället för tusenlappar på den svarta marknaden, och gav tillgång till hela utbudet utan månadskostnad.

 

Piratkopior strider mot lagen
Canal Digital har ett brett utbud av tv kanaler i olika genrer. Det finns något för alla smaker. Tyvärr så fanns det dem som inte var beredda att betala för tjänsten utan försökte få tillgång till kanalerna just med piratkopierade programkort, vilket inte bara är ohederligt utan också olagligt. Under slutet av 1990-talet var det här ett växande och allvarligt problem för leverantörer av tv-kanaler. Som tur är ser det idag annorlunda ut. Branschen har utvecklats och nya metoder har tagits fram som gör att det inte längre går att använda olagliga piratkort. Att tillverka och distribuera piratkopierade programkort är olagligt och åtalbart.

 

Digital-TV
Digital-TV är televisionsutsändningar som utnyttjar digital komprimering för att sända ljud och bild. Den viktigaste egenskapen hos digital-TV är att signalerna kan komprimeras på ett sätt som gör det möjligt att i princip sända hur många olika kanaler som helst till samma område utan att tappa något i kvalitet. Digitala sändningar är också stabila och mindre känsliga för störningar än analoga sändningar, eftersom det finns en inbyggd felkorrigering i systemet. ”Grynig bild” förekommer inte vid digital sändning, så är mottagningsförhållandena dåliga ger digital sändning ofta en betydligt bättre bild. Det finns olika sätt att sända digitalt. Markbunden sändning utgår från ett nät av telemaster. Vissa sändningar är krypterade, vilket innebär att de är låsta om man inte betalat för dem. Andra är okrypterade och då räcker det att ha en digitalbox för att kunna se dem. Digital-TV kan även sändas via kabel, satellit och den nyaste metoden är via IP-nätverk.

Piratkort är olagligt 2

Taggar: , , , , , , , , ,