Vad får man och vad får man inte göra som konsument, med hänsyn till upphovsrätten? Det är inte alltid så lätt att veta och svaren är inte alltid självklara. Ofta kan man tänka att så länge det man gör inte syftar till annat än privat bruk så är det för det mesta inga problem. Om man däremot funderar på att använda produkter, bilder eller musik i kommersiellt syfte så blir det hela genast mer komplicerat. Det samma gäller om du vill använda andras verk exempelvis i ditt eget konstnärliga skapande. Här finns möjligheter att till exempel citera, men det är viktigt att ta reda på exakt vad som gäller. Ibland kan man lösa problemet genom att helt enkelt kontakta upphovsmannen och be om hans eller hennes tillstånd att använda verket.

 

Kopiering respektive piratkopiering
Om du exempelvis har köpt en CD-skiva, så finns det ingenting som hindrar att du gör en kopia på den för att exempelvis ha i sommarstugan. Du får också låna ut din skiva till vänner och spela den hemma hos dem. Däremot så är det inte tillåtet att göra många kopior och distribuera dem gratis, eller att göra kopior och sedan sälja dem. När det kommer till att ladda ner musik från nätet så gäller principen att det ska vara tydligt att upphovsmannen så att säga är med på noterna. Det är inte tillåtet att ladda ned musik som någon annan privatperson laddat upp, om inte han eller hon själv producerat musiken.

 

Fria, oskyddade verk
Det finns mycket på internet som är skyddat av upphovsrätten, men det finns också en spännande flora av fria och oskyddade verk av alla möjliga slag. Det som är oskyddat kan man använda fritt precis hur man vill, vare sig det handlar om musik, texter eller bildmaterial. Exempelvis kan det gälla äldre verk där upphovsrätten har gått ut. För konstnärliga verk gäller att det upphovsrättsliga skyddet upphör 70 år efter upphovsmannens död. Ett gammalt uttryck för fria verk där upphovsrätten slutat att gälla är Public Domain, eller PD, det vill säga att verket övergått till att vara i allmän ägo.

Copyright ur ett konsumentperspektiv 2

Taggar: , , , , , , ,